Yükleniyor...

Büyükdere Mah. Atatürk Bulvarı Selinsu Apt. No:255/3 Eskişehir

Edinsel Kalp Hastalıkları

Edinsel Kalp Hastalıkları

Edinsel Kalp Hastalıkları

Çocuklarda edinsel kalp hastalıkları doğuştan kalp hastalıkları kadar sık olmamakla beraber,geniş bir yelpazede çok farklı kategorilerde ve sistemlerde kendini gösterebilmelktedir.Yaş grubuna göre farklı edinsel kalp hastalıkları olmaktadır.

Edinsel kalp hastalıkları dendiğinde Akut romatizmal ateş,ritim bozuklukları,esansiyel hipertansiyon pulmoner hipertansiyon ,senkop,göğüs ağrısı ,kalp yetersizliği, koroner arterleri (Kalbi besleyen damarlar)etkileyen Kawasaki hastalığı,kalbin duvarını oluşturan endokard(iç tabaka),myokard (orta tabaka)ve perikard(dış zar) tabakalarının enfeksiyöz (iltihabi) veya sistemik hastalıklara eşlik eden patolojileri,nedeni belli olmayan kalp kası hastalıkları,vitamin eksikliği elektrolit ve mineral düzensizliğine bağlı kalp hastalıkları,çeşitli organları etkileyen trombüs (pıhtı) ,obesite, Dislipidemi(Kollesterol ve trigliserid yüksekiği),kalp tümörleri akla gelmektedir.Ayrıca kalp cerrahisi sonrası oluşan patolojilerde bu gruba sokulmaktadır.

Yenidoğan döneminde en önemli edinsel kalp hastalığı hipoksi, enfeksiyon ve metabolik nedenlere  bağlı myokard hastalıkları ve ritim bozukluğudur.Anestezinin etkisi gözden kaçmamalıdır.

Her yaş grubunda görülen ritim bozukluğu ,çocukluk yaş grubunda giderek artmaya ve önemli bir problem olarak karşımızda durmaktadır.Ritm bozukluğunun farkındalığının artması ve kalp cerrahisi başarısının ve yaşam oranının artmış olması aritmi sıklığının artmasına yol açmıştır.

Akut romatizmal ateş en önemli edinsel kalp hastalığı olup,sıklığı ve ağırlık derecesi eskiye göre değişmeye başlamış olmasına rağmen,hala önemini korumaya devam etmektedir.Gelişmiş ülkelerde oldukça azalmış olup,Ülkemizdeki bu sıklık, bize yakışmayan bir tablo olarak karşımızda durmaktadır.

Edinsel kalp hastalıklarının önemli bir kısmı hem tedavi edile bilmekte, hemde  korunabilmektedir. Biraz dikkat, biraz eğitim ve toplumsal  taramalar erken tanı ve tedavi imkanlarına olanak  sağlar.